User login

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Ναυτιλία και τουρισμός πρωταγωνιστές της Εθνικής οικονομικής ανάπτυξης

 

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το Ελληνικό χρέος χαρακτηρίστηκε ‘σταθμός’ για την έξοδο της χώρας στις αγορές και την βιωσιμότητα του. Η χώρα πρέπει να βιώσει υψηλή ανάπτυξη την επόμενη 5ετία για να διασφαλίσει την ευημερία της.

Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι οι κλάδοι που γνωρίζουν την μεγαλύτερη άνθηση διατηρώντας εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η Ελληνική ναυτιλία αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη στην υφήλιο αφήνοντας πίσω της υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και οι Η.Π.Α. Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δαπανήσει περισσότερα από 17,5 δισεκατομμύρια δολλάρια σε παραγγελίες νέων και μεταχειρισμένων πλοίων. Στα φετινά Ποσειδώνια, που ήταν τα λαμπρότερα στην 50ετή ιστορία τους, πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες και ανακοινώσεις για τον περαιτέρω εκσυχρονισμό του Ελληνικού στόλου με την προσθήκη νέων υπερσύγχρονων πλοίων. Στην τουριστική βιομηχανία, το ενδιαφέρον έχει μαγνητίσει η Χαλκιδική που μετατρέπεται σε world-class luxury προορισμό. Το ύψος των επενδυτικών κινήσεων που υλοποιήθηκαν την τελευταία 6ετία για την ανέργεση υπερπολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων εκτιμάται σε 350 εκατομμύρια Ευρώ. Πέντε νέα επιχειρηματικά σχήματα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχοντε από το εξωτερικό, πρόκειται να δαπανήσουν 250 εκατομμύρια Ευρώ για την κατασκευή νέων 5στερων μονάδων που με την σειρά τους, θα προσελκύσουν την διεθνή τουριστική αφρόκρεμα.

Συνοψίζοντας, η ναυτιλία και η τουριστική βιομηχανία δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να χαράξει η χώρα μας για να απεγκλωβιστεί μία για πάντα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Shipping and tourism – The protagonists of Greek Economic Development

 

The recent Eurogroup decision on Greek debt has been marked as a "milestone" for the country's exit to markets and its economic viability. The country must experience high growth over the next 5 years to ensure its prosperity.

Shipping and tourism are the two industries which are known to have the biggest boom and have kept incredible growth rates during the last years. Greek shipping has emerged as the world's largest power leaving behind superpowers such as China and the United States. To date, Greek shipowners have spent more than 17.5 billion Dollars on orders for new and used ships. At Posidonia 2018, the brightest in their 50-year history, agreements and announcements were made to further modernize the Greek fleet with the addition of new state-of-the-art vessels. Furthermore, in the tourist industry, Halkidiki has become a world-class luxury destination. The amount of investments being made over the last 6 years for new luxury hotel complexes is estimated at 350 million Euros. Five new business ventures, the majority of which are foreign, are going to spend 250 million Euros for the construction of 5star hotels which in turn, will attract the international jet-set.

The shipping and tourism industries show the way that our country must follow to exit once and for all from the economic stalemate.

Lady Sheridan

Lady Sheridan

Η Lady Sheridan είναι μία από τις πολυτελέστερες θαλαμηγούς που έχουν σχεδιαστεί και ναυπηγηθεί στην γηραιά ήπειρο. Δημιουργός του εξαίσιου mega yacht είναι το Abeking & Rasmussen (A&R). Με έτος ίδρυσης το 1907 και έδρα την Γερμανία, συγκαταλέγονται στα ιστορικότερα Ευρωπαϊκά ναυπηγεία που εξειδικεύονται αποκλειστικά σε θαλαμηγούς μήκους 45-125 μέτρων. Μερικές από τις γνωστότερες δημιουργίες του είναι η Aviva, C2, Titan και Amaryllis.

READ MORE
Κοσμογονικές επενδύσεις στην Χαλκιδική

Κοσμογονικές επενδύσεις στην Χαλκιδική

Η Χαλκιδική βρισκέται στο επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας επωφελούμενη από κολοσιαίες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον ή έχουν υλοποιηθεί κατα την διάρκεια της περιόδου 2012-2018. Οι υπερπολυτελέστατες ξενοδοχειακές μονάδες σε συνδυασμό με την εκπληκτική φυσική ομορφιά και τα καταγάλανα νερά του Βορείου Αιγαίου την έχουν καταστήσει πόλο έλξης στον luxury τουρισμό. Ιδιαίτερα αγαπητή είναι στους λαούς των Βαλκανικών χωρών, στους Ρώσους και τα τελευταία χρόνια στους Άραβες.  

 

Αυτή την στιγμή, ο νομός Χαλκιδικής διαθέτει 55.000 κλίνες ενώ αναμένεται να αυξηθούν κατα 1.500 την επόμενη διετία. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος εκτιμάει πως οι ανάγκες απαιτούν την δημιουργία ακόμα 6.000 κλινών κατηγορίας τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η πρόθεση των αρμόδιων είναι η προσέλευση μεγάλων ξένων ομίλων που θα ανεβάσουν την αξία της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θα την προβάλουν έντονα στο εξωτερικό.

 

READ MORE
Παγκόσμια πρωτιά για την Ελληνική ναυτιλία

Παγκόσμια πρωτιά για την Ελληνική ναυτιλία

Η ελληνική κυριαρχία επί των θαλασσών συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά κερδίζοντας τον καθολικό σεβασμό από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Η Ελληνική κρίση δεν δείχνει να έχει επιρρεάσει στο ελάχιστο τους Έλληνες εφοπλιστές που με στρατηγικά μελετημένες κινήσεις στην ναυτιλιακή σκακιέρα έχουν καταφέρει όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τον στόλο τους. Ένας παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά είναι η ναυτιλιακή κρίση που πλήτει χώρες όπως για παράδειγμα την Γερμάνια και η εξαγορά πλοίων από αυτές σε τιμή ευκαιρίας.

READ MORE