User login

Επένδυση στις επώνυμες κατοικίες  στην Ελλάδα

Επένδυση στις επώνυμες κατοικίες στην Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η Έλλάδα στηρίζεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στη βαριά βιομηχανία της, τον Τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων έχουν εκτοξευθεί κάνοντας κάθε χρόνο και νέο ρεκόρ. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο περιοδικό μας, σημαντικό κομμάτι του τουρισμού αποτελεί ο πολυτελής τουρισμός σε αυτόν δηλαδή που πρέπει εμείς να στοχεύσουμε.

Βασιζόμενοι, λοιπόν, στο πολυτελή τουρισμό και διερευνώντας τις νέες μεθόδους για την προσέλκυση των big spenders μας πληροφόρησαν για την τελευταία τάση που αφορά το real estate και πιο συγκεκριμένα την πώληση επώνυμων κατοικιών.

Οι εταιρείες ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών τόσο εντός αστικών κέντρων όσο και εξοχικές κατοικίες έχουν επικεντρωθεί στις πλέον επιτυχημένες διεθνείς τάσεις που αφορούν την αγοραπωλησία επώνυμων κατοικιών, δηλαδή κατοικιών οι οποίες φέρουν την επωνυμία μιας γνωστής φίρμας, όπως ένας διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος ή ένας μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος, ακόμα και μια αυτοκινητοβιομηχανία, ή οίκος μόδας.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Real Estate, πλέον με την άνοδο του τουρισμού και την είσοδο όλο και περισσότερων ξενοδοχειακών ομίλων και εταιρειών του κλάδου της φιλοξενίας στην ελληνική αγορά, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και η τάση της ανάπτυξης και πώλησης «επώνυμων» κατοικιών, δηλαδή ακινήτων με υπογραφή, τα οποία βρίσκονται εντός ενός ξενοδοχείου ή ενός οργανωμένου τουριστικού καταλύματος και τα οποία προσφέρουν στους κατόχους τους όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο ένοικος του παρακείμενου ξενοδοχείου, αλλά και έναν μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας.

Τα επώνυμα σπίτια προκύπτουν συνήθως από συνεργασίες μεταξύν των κατασκευαστικών εταιρειών και ξενοδοχειακών ομίλων, οι οποίοι τελευταίοι, χορηγούν το δικαίωμα χρήσης του ονόματός του στις πωλούμενες κατοικίες, οι οποίες απευθύνονται σε ιδιώτες. Με τη σειρά τους, οι ιδιώτες είτε επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι κατ’ αποκλειστικότητα τα εν λόγω ακίνητα, είτε έχουν και επενδυτικές βλέψεις, εκχωρώντας στο ξενοδοχείο το δικαίωμα εκμίσθωσης και διαχείρισης του ακινήτου τους.

Στην Ελλάδα, οι βίλες που πωλούνται στο συγκρότημα Amanzoe, στο Πόρτο Χέλι, είναι οι πρώτες αυτού του είδους, καθώς φέρουν την επωνυμία της Aman Resorts, μιας από τις πλέον πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η δε τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα αναπτύχθηκε από την Dolphin Capital και πρόσφατα πέρασε υπό τον έλεγχο της Grivalia Hospitality, του βραχίονα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στον τομέα της φιλοξενίας.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της σπουδαιότητας αυτού του project, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω βίλες στο Πόρτο Χέλι, πωλήθηκαν 40% παραπάνω σε σχέση με μια μη επώνυμη κατασκευή στην ίδια περιοχή. Λογικό, λοιπόν, να κατασκευάζονται κι άλλες κατοικίες του είδους εντός του συγκροτήματος.

Σταδιακά όμως προβλέπεται η ανάπτυξη περισσότερων τέτοιων κατοικιών και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, η ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η οποία έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται την Costa Navarino, έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο.

Ασφαλώς, ήδη, κατά κάποιον τρόπο, η εταιρεία προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν, με τη δική της επωνυμία, καθώς τα Navarino Residences, που έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται και θα αρχίσουν να παραδίδονται στους νέους ιδιοκτήτες τους σε ένα χρόνο από σήμερα, υιοθετούν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοί τους θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του θερέτρου και ταυτόχρονα, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να εκχωρούν τη διαχείριση, εκμίσθωση και συντήρηση των βιλών τους στην ΤΕΜΕΣ. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης περιλαμβάνονται 50 κατοικίες, με μέγεθος από 400 τ.μ. έως 1.400 τ.μ., σε οικόπεδα 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί από τα σχέδια το 50% των προς διάθεση ακινήτων.

Αρκετά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ έχουν διαθέσει οι αγοραστές των υπό κατασκευή Navarino Residences στο ομώνυμο τουριστικό θέρετρο της ΤΕΜΕΣ στη Μεσσηνία. Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες, που προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από διάφορες χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη επώνυμων κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί και εντός των ξενοδοχείων. Η ΤΕΜΕΣ δρομολογεί τη δημιουργία ανάλογου προϊόντος κι εντός του νέου Hilton, καθώς εξετάζεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια αυτόνομη πτέρυγα διαμερισμάτων εντός του ξενοδοχείου, που θα φέρουν πιθανώς κάποια επωνυμία (του Hilton ή άλλη) και θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι είτε θα μπορούν να μένουν στα διαμερίσματα αυτά και να τα χρησιμοποιούν είτε θα μπορούν να τα παραχωρούν για εκμετάλλευση στο ξενοδοχείο, ώστε να έχουν και συγκεκριμένες αποδόσεις επί της επένδυσής τους. Εκτός από το νέο Hilton, επώνυμες κατοικίες αναμένεται να αναπτυχθούν και στην επένδυση της αμερικανικής NCH Capital στην Κασσιόπη, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή 50 πολυτελών βιλών, αλλά και στην επένδυση της Dolphin στην Τζια (One & Only).

Βλέπουμε ότι οι εποχές αλλάζουν και μαζί με αυτές αλλάζουν και οι επιθυμίες των ανθρώπων και το θετικό είναι η προσαρμοστικότητα που έχει δείξει η χώρα μας και οι επενδυτές της σε αυτές τις αλλαγές. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να μείνουμε αδρανείς. Πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις και να κινηθούμε σωστά ώστε να προσελκύσουμε και άλλον κόσμο, ο οποίος θα έρθει στη χώρα μας, θα αφήσει λεφτά, θα επενδύσει και θα ξαναέρθει.